preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljudevita Gaja Zaprešić

Edukacijski rehabilitator 

Ena Šifner Vukomanović, mag.rehab.educ.

 

Radno vrijeme:

ponedjeljak i utorak 8 - 14 h
srijeda i četvrtak 14 - 20 h
petak u smjeni neparnih razreda


Kontakt:  01/3355-655 / 105

Razgovori s roditeljima:  prema dogovoru

 


vijesti

Međunarodni dan osoba s invaliditetom

Autor: Ena Šifner Vukomanović, 3. 12. 2018. 18:19

Po odluci Ujedinjenih naroda od 1992. godine, 3.12. obilježava se kao Međunarodni dan osoba s invaliditetom. 🌏

Ovogodišnja tema usmjerena je na osnaživanje osoba s invaliditetom za inkluzivni, pravedni i održivi razvoj u okviru Agende 2030 za održivi razvoj ove organizacije (http://www.un.org/en/events/disabilitiesday/).

Educirajmo se i educirajmo druge jer osobe s invaliditetom mogu sve, samo im moramo dozvoliti da nam to pokažu!

 [više]

2. travnja - Svjetski dan svjesnosti o autizmu Vijest ima dokument u privitku

Autor: Ena Šifner Vukomanović, 2. 4. 2018. 17:43

2. travnja obilježava se Svjetski dan svjesnosti o autizmu čime se želi skrenuti pozornost javnosti diljem svijeta na velike poteškoće s kojima se susreću djeca i odrasli s dijagnozom ovog složenog poremećaja.

Priloženi animirani film ima za cilj podići razinu svjesnosti o autizmu te potaknuti na razumijevanje i toleranciju. Djeca i odrasli s autizmom nisu bolesni ni oštećeni. Oni su obični ljudi sa za nas neobičnim načinom doživljavanja svijeta. Njihova jedina „posebna potreba“ je da budu sretni, voljeni, prihvaćeni i uključeni. Svi im u tome možemo pomoći, samo ako se potrudimo.

 

ŠTO MOGU UČINITI ZA DJECU S AUTIZMOM I NJIHOVE RODITELJE U ZAJEDNICI?

Ako Vaše dijete ima vršnjaka s autizmom u vrtićkoj skupini ili razredu, možete dogovoriti s odgajateljicom ili učiteljicom i roditeljima djeteta organizaciju stručnog predavanja i/ili radionica na temu autizma.
Popijte kavu s roditeljima, ponudite im pomoć u čuvanju ili prijevozu djeteta.
Saznajte s njima kako Vaše dijete može ostvariti odnos s njihovim djetetom.
Reagirajte na negativne komentare.
Budite uvijek tu uz njih. smiley
 

izvori:
Autizam – jednaki u različitosti (https://www.facebook.com/autizam1/)
Edukacijska rehabilitacija (https://www.facebook.com/edukacijskarehabilitacija/)

 [više]

Obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom

Autor: Ena Šifner Vukomanović, 22. 3. 2018. 21:38

U našoj se školi poštuje i njeguje različitost i jedinstvenost svakog učenika. Stoga je u srijedu, 21. ožujka, obilježen Svjetski dan osoba s Down sindromom (WDSD). Navedeni je datum izabran kako bi označio jedinstvenost Downova sindroma u potrostručenju (trisomiji) 21. kromosoma.

Na posebnost jučerašnjeg dana podsjetila nas je Karla Matešić, učenica 8. a razreda, koja je na zanimljiv i poučan način objasnila predrasude iz prošlosti te ih usporedila sa stajalištima današnjeg vremena.

Koliko se međusobno razumijemo i poštujemo, pokazao je upravo jučerašnji dan. Nošenjem šarenih, neuparenih čarapa učenici 8. a pokazali su podršku borbi osoba s Down sindromom kako bi se što bolje i kvalitetnije uključili u naše društvo.

Osim što su odjevenim veselim čarapicama pružili potporu djeci i odraslima s Down sindromom, učenici 2. e razreda sa svojom učiteljicom Martinom Cvrtnjak odlučili su povezati ovaj poseban dan s Danom sreće, koji je bio dan ranije. Nakon što je svatko za sebe napisao što je za njega sreća, papirićima svoje sreće izradili su dvije šarene čarape kao simbol podrške osobama s Down sindromom.

Zahvaljujemo na svesrdnoj podršci našim učiteljicama, stručnim suradnicama, pomoćnicama u nastavi Lani Lazarić i Mirni Borovec, a našim učenicima sve pohvale za veliko srce, toleranciju i ispravan stav prema svima. Rastimo i napredujmo u različitosti!

 [više]

Studijski posjet našoj školi

Autor: Ena Šifner Vukomanović, 22. 3. 2018. 21:00

U utorak, 20. ožujka, na inicijativu i u suradnji s Edukacijsko-rehabilitacijskim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, našu školu posjetili su studenti i profesori iz Belgije (University of Ghent, Department of Special Needs Education). Time smo postali primjer dobre prakse inkluzivnog obrazovanja u Hrvatskoj.
Strani studenti i profesori upoznali su se s organizacijom, načinima i metodama rada naše škole, vrstama podrške koje škola pruža svojim učenicima te su imali priliku čuti iskustva naših djelatnika u provedbi inkluzivnog obrazovanja.

Oduševljeni onim što su čuli i vidjeli, puni novih ideja i iskustava, ponijeli su sa sobom puno pozitive i topline koju su doživjeli, kako u razredima, tako i na hodnicima, ali i među djelatnicima. Posebne su pohvale dobile i naše školske kuharice koje su za goste pripremile zakusku te se potrudile da ih zaista dostojno dočekamo.

Zahvaljujemo ravnateljici škole što uvijek podržava nove ideje i projekte, učiteljicama i učiteljima koji su sudjelovali u realizaciji programa, posebna zahvala profesoricama engleskog jezika Ljiljani Soldo i Genovevi Stanić koje su nam pomogle u rješavanju jezičnih barijera, stručnim suradnicama, već spomenutim kuharicama i tehničkom osoblju, svima koji su doprinijeli da se za ime naše škole čuje i u Belgiji.