preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljudevita Gaja Zaprešić

O knjižnici

NAŠA KNJIŽNICA

Knjižnica OŠ Ljudevita Gaja već 40 godina uspješno djeluje u sastavu osnovnoškolskog obrazovanja vršeći svoju osnovnu ulogu u pružanju informacijske, obrazovne i kulturne djelatnosti. Šaren je to kutak koji živi zajedno sa svakom generacijom učenika, ali i djelatnika škole. Mijenjala se s godinama, ali je uvijek nastojala biti na usluzi svima. Od papirnatih kataloga, kartonskih listića korisnika do suvremenih metoda rada na računalu i mrežnih kataloga, a u novije vrijeme i digitalnih materijala te e- knjiga, uspješno je zadovoljavala i prilagođavala se potrebama svih korisnika. Stup je ove knjižnice bila i ostat će knjižničarka, prof. hrvatskog jezika ,Marija Novaković koja je u mirovinu otišla 2015. godine i koja je izgradila fond knjižnice, uvela ju u eru interneta i bez koje knjižnica ne bi bila ono što danas jest. Na tome smo joj svi beskrajno zahvalni.

Danas, na kraju 2018. godine knjižnica broji ukupno 9 549 jedinica tiskane građe od čega je njih 1246 u nastavničkom fondu, a 8 303 u učeničkome fondu.

Broj jedinica audiovizualne građe je 68, a također u katalogu brojimo i 5 zvučnih knjiga.

Fond je lektire, kako obavezne, tako i neobavezne zadovoljavajući, drugim riječima svaki učenik može u školskoj knjižnici pronaći primjerak odgovarajuće lektire.

Ponosni smo što smo ove godine odvojili sredstva za fond GRAĐE LAGANE ZA ČITANJE namijenjene učenicima s teškoćama u čitanju, a isto smo tako kupili popularne naslove za djecu i mlade od kojih izdvajamo GREGOV DNEVNIK I KAPETANA GAĆEŠU.

Knjižnica posjeduje i časopise za djecu i mlade (5 naslova časopisa) i 15 naslova novina i časopisa za učitelje i stručne suradnike.

Već drugu godinu unutar knjižnice u suradnji školske knjižničarke i školske edukacijske rehabilitatorice djeluje Čitaonica „Čitajmo zajedno“ za učenike drugih i trećih razreda s teškoćama u čitanju. Redovito smo uključeni u Nacionalni kviz za poticanje čitanje kao i u projekte Gradske knjižnice iz Zaprešića od kojih je najpoznatiji Wiki dveri.

Surađujemo i s Pučkim otvorenim učilištem iz Zaprešića, susjednim školama i špromičemo kulturnu i javnu djelatnost škole.

Knjižnica živi sa svojim korisnicima i za svoje korisnike te ste u nju uvijek dobrodošli!

                                                Vaša knjižničarka, Jelena


Pravilnik knjižnice

OSNOVNA ŠKOLA LJUDEVITA GAJA - ŠKOLSKA KNJIŽNICA

 

IZVADAK IZ PRAVILNIKA O RADU ŠKOLSKE KNJIŽNICE

 

 

1.  Knjižničnu građu imaju pravo koristiti: učenici, nastavnici i stručni suradnici, te ostali radnici škole.

2.  Knjižničnu građu korisnicima posuđuje samo knjižničarka Škole u redovnom radnom vremenu školske knjižnice.

3.  U prostoru čitaonice korisnici mogu koristiti svu knjižnu građu, osobito referentnu zbirku koja se ne posuđuje izvan knjižnice, časopise i AV građu po potrebi.

4.  Izvan prostorija knjižnice učenici mogu posuditi :odjednom 3 knjige (jedna s popisa lektire, a dvije po izboru).

5.  Nastavnici mogu posuditi više knjiga i priručnika tijekom školske godine, te časopise i AV građu za potrebe nastave.

6.  Korisnici su dužni čuvati knjižničnu građu od svakog oštećenja i uništavanja (šaranja, podcrtavanja, trganja listova, prljanja, izrezivanja slika i trganja knjižnih omota ).

7.  Korisnik koji izgubi, ošteti ili uništi posuđenu knjižničnu građu, odgovoran je za nadoknadu štete. Za posuđenu knjižničnu građu odgovara uvijek onaj tko ju je posudio.

8.  Oštećeni ili izgubljeni primjerak knjižnične građe korisnik je dužan nabaviti i vratiti u školsku knjižnicu, i to istovrsni primjerak kakav je posudio.

9.  Korisnici knjižnice dužni su javiti knjižničaru svoj odlazak iz Škole. Prije odlaska iz Škole dužni su vratiti svu posuđenu knjižničnu građu u školsku  knjižnicu.

10.  Učenici mogu posuđivati knjižničnu građu tijekom čitave školske godine. Na kraju školske godine, prije ljetnih praznika, učenici moraju razdužiti u školskoj knjižnici svu posuđenu knjižničnu građu.

11.  Pristup policama s knjižnom građom i časopisima je slobodan.

12.  U knjižnici i čitaonici treba vladati red i mir. Korisnika koji narušava radnu atmosferu, knjižničar je dužan udaljiti iz prostora knjižnice i čitaonice, kako bi ostali korisnici mogli neometano koristiti usluge knjižnice.   

 

 MOLE SE KORISNICI DA POŠTUJU PRAVILA O RADU KNJIŽNICE I ČITAONICE!

 

KNJIŽNIČARKA:                                                    RAVNATELJICA:

Jelena Matučec,prof. hrvatskog jezika                       Đurđica Šepac,dipl.ing.biol.


Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Raspored zvonjenja

Prije podne

1. 08:00 – 08:45
2. 08:50 – 09:35
3. 09.45 – 10:30
4. 10:40 – 11:25
5. 11:30 – 12:15
6. 12:20 – 13:05
7. 13:10 – 13:55

 

Poslije podne

0. 13:10 – 13:55
1. 14:00 – 14:45
2. 14:50 – 15:35
3. 15:45 – 16:30
4. 16:40 – 17:25
5. 17:30 – 18:15
6. 18:20 – 19:05
Pristup e-Dnevniku

Informacije

ŠKOLSKI LIST I FACEBOOK

DIGITALNI ŠKOLSKI LIST

 

FACEBOOK
OŠ LJUDEVITA GAJA

Školski tableti
Temeljni dokumenti
UPIS U 1.r.
Korisni linkovi

CMS za škole logo
Osnovna škola Ljudevita Gaja Zaprešić / Ljudevita Gaja 2, HR-10290 Zaprešić / os-ljudevita-gaja-zapresic.skole.hr / ured@os-ljudevita-gaja-zapresic.skole.hr
preskoči na navigaciju