2020-04-01 19:58:33

Svjetski dan šale - 1. april!!

Sretan vam Svjetski dan šale, poznat kao i 1. april, dan kada se u cijelom svijetu zbijaju šale i bezopasne smicalice. 

Nekoliko je teorija o tome kako je nastao, poput one da je 1564. godine  održan festival ludosti „Quirinalia“  te da je te godine Karlo IX., francuski kralj, uveo kalendar po kojem se Nova godina slavila 1. siječnja, a ne 1. travnja.  Svi oni, koji nisu slavili Novu godinu 1. siječnja, već su ostali pri  starom datumu, ismijavani su i nazivani „travanjskim budalama“. Tradicija je to koja se od tada redovito obilježava,  pa je tako recimo poznato da u Velikoj Britaniji i Australiji onaj, koji šale pravi nakon podneva postaje „aprilska budala“. 

 

No, u tradiciju 1. aprila svakako se ubrajaju i globalne šale kojima je cilj nasamariti što veći broj ljudi diljem svijeta.

 

Jedna od tih šala svakako je ona koju je napravio BBC kada je  1957. godine objavio vijest da Švicarci beru špagete sa drveta. Bio  je to trominutni prilog na TV-u kojim se gledateljima prikazalo na koji način rastu špagete te kako iskorijeniti nametnika koji napada stablo špageta.

 

Svakako se valja prisjetiti i „hamburgera za ljevake“, psine koju je smislio američki Buger King (fast food restoran) kada je dao  objavu da ima novu ponudu hamburgera, „hamburger za ljevake“, koji su napravljeni  tako da im se list salate i rajčice nalazi s  lijeve strane, a da svi sastojci cure van s desne strane. I zamislite, uspjeli su! Samo tog dana imali su nekoliko stotina narudžbi „hamburgera za ljevake“.

 

S obzirom da je danas „legalno“ zbijati šale, nasamarite nekog! Ali nemojte pretjerati!

I zapamtite, smijte se svaki dan, jer kako kaže poznata poslovica „smijeh je najbolji lijek“.

Za kraj, jedna prigodna šala:

 

Pita profesorica povijesti Ivicu:

-„Ivice, reci ti meni, gdje je potpisana Deklaracija o neovisnosti?“

Ivica odgovara:

„Na dnu papira, profesorice!!“


Osnovna škola Ljudevita Gaja Zaprešić