2017-03-24 14:44:25

Izvrstan uspjeh naših matematičara na matematičkom četvercu

Matematički četverac (ili kako se to u zadnje vrijeme običava zvati, „festival matematike" Zagrebačke županije)  prvo je ekipno natjecanje iz matematike za učenike osnovnih škola u Zagrebačkoj županiji. Natjecanje je nastalo na inicijativu učitelja matematike i voditelja stručnih vijeća, a koncept natjecanja i zadaci rezultat su dobrovoljnog rada. Osnovni ciljevi natjecanja su popularizacija matematike, pružanje dodatnih mogućnosti mladim matematičarima i sklapanje novih prijateljstava, kako među učenicima, tako i među učiteljima.
Natjecanje se održava u dvije kategorije: MINI četverac za učenike 5. i 6. razreda te MAXI četverac za učenike 7. i 8. razreda. Svaka se  ekipa, u određenoj kategoriji, sastoji od četiriju članova, od kojih su najviše dva iz višeg razreda.

Prvi se krug natjecanja održao u subotu 18. ožujka u školama Zagrebačke županije, a naši su se matematičari natjecali u Osnovnoj školi „Samobor“. Raspoređeni u dvije ekipe, jedna MINI GAJEVCI koju su predstavljali Katarina Vilić (5.b), Ivan Zelenika (5.b), Luka Juha (6.b) i Lovro Marić (6.b), a druga MAXI GAJEVCI čiji su članovi bili Jelena Glasovac (7.c), Fran Miletić (7.b), Luka Guliš i Jakov Vilić (8.a) rješavali su zadatke u ekipama u trajanju od 60 minuta. Sveukupno ima 20 zadataka jasno podijeljenih u dvije težinske kategorije (po 10 „lakših“ i 10 „težih“ zadataka). Točno rješenje „težeg“ zadatka boduje se s 10 bodova,  a za netočno rješenje se oduzimaju 4 boda. Točno rješenje „lakšeg“ zadatka boduje se s 5 bodova, a za netočno rješenje oduzimaju se 2 boda. Džepno računalo nije dozvoljeno, niti je dozvoljena upotreba matematičkih formula. Pod vodstvom mentorica, prof. matematike, naše su ekipe osvojile prvo mjesto i plasirale se u drugi krug natjecanja koje će se održati u ponedjeljak 15.svibnja 2017.godine. Učenicima i mentoricama čestitamo i želimo puno uspjeha u daljnjem natjecanju!


Osnovna škola Ljudevita Gaja Zaprešić