preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljudevita Gaja Zaprešić

Login
 

 

Dragi roditelji i djeco,

molimo da ispunite upitnik vezano za poboljšanje kvalitetete i raznolikosti prehrane u našoj školi (procijenjeno vrijeme ispunjavanja: 5 minuta)

Raspored zvonjenja

Prije podne

1. 08:00 – 08:45
2. 08:50 – 09:35
3. 09.45 – 10:30
4. 10:40 – 11:25
5. 11:30 – 12:15
6. 12:20 – 13:05
7. 13:10 – 13:55

 

Poslije podne

0. 13:10 – 13:55
1. 14:00 – 14:45
2. 14:50 – 15:35
3. 15:45 – 16:30
4. 16:40 – 17:25
5. 17:30 – 18:15
6. 18:20 – 19:05
Pristup e-Dnevniku

Informacije

2023./2024.

ŠKOLSKI LIST I FACEBOOK

DIGITALNI ŠKOLSKI LIST

 

FACEBOOK
OŠ LJUDEVITA GAJA

Tražilica
Eko škola

 

UZ Gaj

Brojač posjeta
Ispis statistike od 16. 9. 2011.

Ukupno: 2267228
Ovaj mjesec: 8959
Ovaj tjedan: 1465
Danas: 224
Vijesti
Povratak na prethodnu stranicu Ispiši članak Pošalji prijatelju
SUSRET KEMIJE I ENGLESKOG JEZIKA U MUZEJU ČOKOLADE
Autor: Ana-Mari Gnječ, Đurđica Patafta, 15. 6. 2021.

Pri samom kraju ove nastavne godine učenici 7.a, 7.b i 7.d razreda su se na satovima Engleskog jezika, Dodatnoj nastavi iz kemije i Satu razrednika upoznali sa ČOKOLADOM -  jednom od najomiljenijih namirnica u ljudskoj prehrani, posjetili Botanički vrt te proučili minijaturna pročelja Zagreba. Na čokoladni način ostvarena je vrlo uspješna korelacija između predmeta.

CILJ TERENSKE NASTAVE JE BIO:

Spoznati način proizvodnje i značaj čokolade, spoznati posebnosti određenih biljnih vrsta Botaničkog vrta te doživjeti dio povijesti grada Zagreba.

Kako je sve proteklo, možete pročitati u prilogu te vidjeti na kratkom filmskom uratku.


1. O ČOKOLADI:

Čokolada, tj. kakaovac od kojeg se dobiva svima draga poslastica, ima jako bogatu i zanimljivu povijest s kojom su se učenici upoznali gledajući  TEdEd video  https://www.youtube.com/watch?v=ibjUpk9Iagk

Dotakli smo se daleke povijesti starih južnoameričkih plemena i uloge koju je čokolada tisućama godina imala u njihovom svakodnevnom životu. Vidjeli smo i negativne strane masovnog uzgoja kakaovca- radnika robova u prošlosti, a u moderno doba prisilnog rada djece. Zanimalo nas je kako se od tvrdih i gorkih zrnca kakaovca dobije ukusna poslastica koja se topi u ustima. Kemijski proces nastanka čokolade smo pratili uz pomoć videa  https://www.youtube.com/watch?v=xPe1jMuX32s

Izdvojili smo i objasnili najvažnije pojmove i riječi na Engleskom jeziku kad je obrada kakaovca u pitanju. Šećer na šlag ili u ovom slučaju - čokoladu, stavili smo posjetom Muzeju čokolade u Zagrebu  https://muzejcokolade.hr/     u pratnji profesorice Kemije i Biologije Đurđice Patafta i profesorice Engleskog jezika Ana-Mari Gnječ. U muzeju  su učenici sve ono naučeno na satu Dodatne nastave iz Kemije i Engleskog jezika mogli vidjeti i osjetiti uživo. Pored iscrpne i zanimljive prezentacije muzejskog stručnog vodstva, najviše veselja izazvalo je kušanje čokolade (od njezinih najgorčih do najslađih verzija).

  1. MALI ZAGREB

Vrijeme u muzeju je brzo proteklo te smo se prije povratka kući uputili u kratku šetnju centrom glavnoga grada uz razgled Malog Zagreba (sićušne kompozicije koje izgledom podsjećaju na stara zagrebačka pročelja i izloge nekadašnjih obrtničkih i trgovačkih radnji).

  1. BOTANIČKI VRT

U botaničkom smo vrtu spoznali kako se hrane biljke mesožderke, osobitosti vodenog bilja (vodene leće, lopoča i lokvanja, krocanja,…) te hrvatskog primorskog kamenjara na kojem rastu posebne biljke (smilje, kadulja, velebitska degenija, brnistra, lavanda,…). Odgonetavali smo neobične osobine nedavno pronađenog živog fosila australskog stribora, slučajno nađenog kod Sydneya 1994. godine. Proučavali zračno korijenje vodenih biljaka, vidjeli bambus koji je omiljena hrana pandi.

Usputno smo razgledali smještaj Fakulteta kemijskog inženjerstva i tehnologije, Biološke odsjeke Prirodoslovno-matematičkog fakulteta te Pravni fakultet.

Fotografije ugođaja možete također vidjeti u kratkom filmu.





[ Povratak na prethodnu stranicu Povratak | Ispiši članak Ispiši članak | Pošalji prijatelju Pošalji prijatelju ]
preskoči na navigaciju