preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljudevita Gaja Zaprešić

vijesti

KULTURNA I JAVNA DJELATNOST U PRVOM POLUGODIŠTU ŠK.GOD.2018./2019.

Autor: Jelena Matučec, 12. 12. 2018. 13:18

 

Početak svake nastavne godine donosi i nove terenske nastave pomno isplanirane u skladu s nastavnim planovima i uzrastom učenika.

U drugoj polovici rujna, 20. i 21., učenici petih i sedmih razreda sa svojim su razrednicima obišli Samobor i okolicu posjetivši rudnik Sv. Barbare te medičarnu, a ono što ih se najviše dojmilo vrijeme je koje su proveli u aktivnostima u Adrenalinskom parku Sveta Nedelja. Krajem rujna četvrtaši su posjetili Centar za travnjaštvo Agronomskog fakulteta u Zagrebu sa sjedištem na području Donje Stubice, a obišli su i grad Zagreb u listopadu. Učenici šestih razreda, već tradicionalno, obilaze Gornju Stubicu i Veliki Tabor koji su ove godine posjetili i osmaši u listopadu, a obišli su i Park znanosti Oroslavje.

U prvom smo polugodištu bili česta publika kazališta „Žar ptica“. Tako su drugašići gledali predstavu „Mala sirena“, učenici trećih razreda uživali su u „Dnevniku Pauline P“, četvrtaši su gledali „Heidi“ dok su petaši čitali, ali i gledali predstavu „Kako je tata osvojio mamu“. Šesti su razredi uživali u predstavi „Sasvim sam popubertetio“ također u „Žaru ptica“. Sedmaši su u Mjesecu borbe protiv ovisnosti koji se obilježava od 15.11. do 15.12. gledali predstavu „#GENERACIJA“ Teatra Tirena. Već tradicionalno, prvašiće je svojim lutkarskim igrokazima razveselila u školi Jadranka Čunčić-Bandov, 14.studenog u Mjesecu hrvatske knjige, a Mlade su knjižničarke s knjižničarkom posjetile Sajam knjiga i učila „Interliber“ te sudjelovale na Završnoj svečanosti nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2018. u NSK u Zagrebu.

Razredna je nastava u sklopu svoga nastavnoga programa obišla Vatrogasnu postaju u Zaprešiću, Meteorološku postaju, Gradsku knjižnicu u Zaprešiću, Nove dvore, Laduč…..

Provodili smo i različite projekte, npr. Tjedan čitanja u 4.c razredu u Mjesecu hrvatske knjige, knjižničarka je čitala prvašićima i drugašićima, 4.je c razred sa svojom učiteljicom posjetio RTL televiziju.

U školi smo u prvom polugodištu obilježili dan zahvalnosti za plodove zemlje, 9. listopada, dan sjećanja na žrtvu Vukovara, 16. studenog, Sveti je Nikola obišao učenike razredne nastave s prigodnim poklonima, 6.prosinca, a 21. je prosinca u školi održana Božićna priredba uz tradicionalni Božićni prodajni sajam.

Na kraju smo još jednog polugodišta, ali i kalendarske godine. Čeka nas još puno izleta, terenskih nastava, kina i kazališta nagodinu. Veselimo se, prvo praznicima, a zatim i novoj 2019. godini!

 

 [više]

KULTURNA I JAVNA DJELATNOST U DRUGOM POLUGODIŠTU ŠK. GOD.2017./2018.

Autor: Jelena Matučec, 20. 6. 2018. 10:21

 

Ušavši u novu kalendarsku godinu, nastavili smo s posjetima kazalištima i kinu. Prvi su puta naši prvašići u organiziranome posjetu zajedno išli u kazalište i to 2.veljače 2018. u kazalište „Trešnja“ gdje su gledali predstavu „Crvenkapica“. Kazalište su u drugom polugodištu obišli i treći razredi, 7. ožujka 2018. i gledali „Dnevnik Pauline P“ u Žaru ptica. Ostali su razredi ovo polugodište ostavili za gledanje filma i apsolutni je rekorder u gledanosti film „ČUDO“, nastao prema književnome djelu. Od samog početka prikazivanja u studenome 2017., film „Čudo“ pogledalo je 618 učenika naše škole sa svojim učiteljima i razrednicima u ukupno 28 razrednih odjeljenja od 3. do 8. razreda. Naši su drugašići ipak odabrali film „Petar Zecimir“ koji su sa svojim učiteljicama pogledali 28.3. 2018. u Cinestaru „Arena“.

24. je veljače školska psihologinja Anja Rajčević svoju grupu darovitih učenika od 5. do 7. razreda vodila na multimedijalnu izložbu „Nikola Tesla – mind from the future“ u Umjetnički paviljon u Zagrebu.

Na kraju veljače, 28.2.2018. već tradicionalno, u posjet i obilazak škole došli su mališani dječjeg vrtića „Vrtuljak“ iz Zaprešića koji su u pratnji teta obišli školske prostorije, posjetili učenike prvih razreda i slušali priču u školskoj knjižnici.

U ožujku, tj. 20. 3. u goste su nam došli studenti iz Belgije sa svojim profesoricama u suradnji s Edukacijsko-rehabilitatorskim fakultetom iz Zagreba u organizaciji naše školske edukacijske rehabilitatorice Ene Šifner Vukomanović. Uvjerili su se u pozitivne primjere rada i provođenja inkluzivnog obrazovanja,  prisustvovali izvođenju nastave te se upoznali s vrstama podrške koje škola pruža svojim učenicima, a imali su priliku čuti iskustva naših djelatnika u provedbi inkluzivnog obrazovanja.

Program prometne kulture za najmlađe – Jumicar za učenike drugih razreda održao se u petak, 23. ožujka 2018. Nakon predavanja o prometnim pravilima, učenici su i sami imali priliku sjesti u autiće i isprobati vožnju na školskom igralištu.

U travnju su počele i terenske nastave. Tako su prvi išli sedmaši, 11.travnja 2018. u obilazak Tehničkog muzeja i Memorijalnog centra „Dražen Petrović“. 18. su travnja osmaši posjetili Prirodoslovni muzej i Muzej iluzija, a dan kasnije, 19. travnja šestaši su uživali u Botaničkom vrtu i Arheološkom muzeju. Prirodoslovni je muzej 20. travnja 2018. ugostio učenike 2.b i 2.c razreda koji su sa svojim učiteljicama obišli postav muzeja i prošetali Zagrebom. Kao i svake godine u svibnju i ove su godine 14. svibnja učenici četvrtih razreda sudjelovali u projektu Policijske postaje Zaprešić „Sajam mogućnosti“ i družili se na igrama na otvorenom na igralištu u Luki. I ove su godine učenici trećih razreda od 24. travnja pa svaki sljedeći utorak, zaključno s 29. svibnjem odlazili u tvornicu „Cedevita“ u Zagrebu gdje su vidjeli proizvodnju omiljenog im pića i slatkiša, ali i naučili puno o sastavu samih proizvoda. Krajem travnja, od 26. do 28. organiziran je posjet Austriji u organizaciji profesorice njemačkog jezika za učenike koji polaze izbornu nastavu njemačkog jezika.  Učenici drugih razreda obišli su Tvornicu kišobrana u Zaprešiću od 14. do 18. svibnja, a naši su petaši 9. svibnja bili u parku Ščitarjevo gdje su se vratili u davna rimska vremena kroz pripremljene radionice. Popularna je i ove godine bila Tvornica kišobrana u Zaprešiću koja je ugostila učenike drugih razreda i njihove učiteljice od 14. do 18. svibnja. 8. lipnja 2018. godine realizirani su jednodnevni izleti za sve učenike, osim za učenike 6. razreda koji su 18. svibnja bili na Plitvičkim jezerima, a učenici sedmih razreda su od 5. do 8. svibnja bili na višednevnoj stručnoj ekskurziji u Šibeniku. Na  kraju su nastavne godine i naši učenici trećih razreda uživali u vožnji autićima i učenju pravila prometnog ponašanja u sklopu Yumicara.

 [više]

KULTURNA I JAVNA DJELATNOST U PRVOM POLUGODIŠTU ŠK.GOD.2017./2018.

Autor: Jelena Matučec, 19. 12. 2017. 14:18

Zakoračili smo u novu školsku godinu i pred nama su novi izazovi, kako obrazovni, tako i kulturni. Već tradicionalno na početku školske godine idemo na terenske nastave na odredišta koja su učitelji dogovorili.

20. su rujna učenici sedmih razreda posjetili Samobor i Grgasovu špilju i uživali u ljepotama samoborskog kraja te posjetili i rodnu kuću Ferde Livadića. Okolicu Samobora, tj. obrt medičarstva, rudnik sv. Barbare, obišli su osmaši, a svoju su terensku nastavu završili na najbolji način – zabavom u Adrenalinskom parku u Svetoj Nedelji. Šestaši su 10. listopada obišli Gornju Stubicu i Mariju Bistricu i uvjerili se u ljepote Zagorja i svega što nudi – od povijesnih do religioznih i sakralnih obilježja. U Zagorje su se uputili i učenici petih razreda koji su obišli Muzej krapinskog pračovjeka – Hušnjakovo i Trški vrh.

Učenici trećih razreda sa svojim su učiteljicama i u pratnji edukacijske rehabilitatorice Ene Šifner Vukomanović posjetili Udrugu za rehabilitaciju pasa vodiča – SILVER u Dubravi i uvjerili se da je pas zaista najbolji i najvjerniji čovjekov prijatelj u dobru i zlu. Naši su se četvrtaši uputili u Zagreb 13. listopada, točnije Muzej grada Zagreba i napravili šetnju centrom grada. Četvrti su razredi otvorili i novu kazališnu sezonu posjetivši Malu scenu u kojoj su gledali predstavu „Bum, Tomica“. U mjesecu hrvatske knjige također smo imali raznolika zanimljiva događanja i gostovanja. 24. listopada naši su prvašići prisustvovali edukativnom igrokazu Prvi koraci u prometu u izvedbi MAK Teatra i organizaciji Policijske uprave zagrebačke. U školskoj su dvorani pokazali, ali i naučili što znaju o prometnim pravilima i ponašanju u prometu. Mlade knjižničarke sa školskom knjižničarkom tradicionalno posjećuju Interliber, sajam knjiga pa su tako 9. studenog obišle sajam, ali im se ove godine pridružila i grupa Mladi čuvari prirode pod vodstvom prof. kemije i biologije Đurđice Patafta. Oni su u 6. paviljonu na Placu znanja imali radionice vezane uz kemiju i biologiju. Održana je i završna svečanost Nacionalnog kviza za poticanje čitanja, 15. studenog u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu na kojoj su sudjelovale Mlade knjižničarke.

20. studenog učenici petih razreda posjetili su Centar za kulturu Trešnjevka gdje su gledali predstavu „Moja obitelj i jedan jež“ u izvedbi Kazališta Smješko. Svojim su nas posjetom u studenom razveselile omiljene dječje književnice. 22. je studenog svoj igrokaz prvašićima izvela Jadranka Čunčić Bandov, a 29. studenog drugašiće je posjetila Željka Horvat-Vukelja.

Učenici sedmih i osmih razreda sa svojim su razrednicima u Pučkom otvorenom učilištu u Zaprešiću gledali predstavu „Tko će sve to pojesti“ u izvedbi Dramske skupine koju čine i učenici naše škole.

Brzo nam je stigao i prosinac, a odmah na početku, točnije 7. prosinca održana je Večer matematike u organizaciji učiteljica matematike. Naši su osmaši 7. i 8. studenog u sklopu nacionalnog programa posjetili Vukovar i obišli sve najvažnije spomenike i mjesta grada. Kazališnu su sezonu u 2017. godini završili šestaši koji su 11.12. sa svojim učiteljima posjetili kazalište „Žar Ptica“ i gledali predstavu „Kako je tata osvojio mamu“ prema istoimenom romanu Mire Gavrana. 21. su prosinca učenici trećih razreda otišli u Cinestar „Arena“ i gledali film „Čudo“, a 22. je prosinca u školi održan Božićni prodajni sajam i Božićna priredba za kraj prvog polugodišta. Uz najljepše želje i čestitke priveli smo kraju prvo polugodište i uskoro okrećemo stranice nove 2018. godine, ali i novog polugodišta.

 

 [više]

KULTURNA I JAVNA DJELATNOST U DRUGOM POLUGODIŠTU ŠK.GOD. 2016./2017.

Autor: Jelena Matučec, 21. 8. 2017. 09:41

Početkom nove kalendarske godine i drugog polugodišta, započelo je i razdoblje novih terenskih nastava, izleta te odlazaka u kino i kazalište.

Već uobičajeno, od siječnja do travnja traju natjecanja po predmetima tako da su se učenici pripremali zajedno sa svojim mentorima. O rezultatima natjecanja možete čitati u posebnoj mapi naše mrežne stranice. Svakako je i ovdje potrebno spomenuti kako smo ponosni na sve naše natjecatelje koji predstavljaju školu najbolje što mogu.

U ožujku su učenici počeli odlaziti u kina i kazališta sa svojim učiteljima. Najposjećenije je kino Cinestar - Arena Imax, a možemo slobodno reći da su hit domaći filmovi poput ANKE I UZBUNE NA ZELENOM VRHU. Učenici sedmih razreda gledali su film „LAV“ snimljen prema istinitoj priči o dječaku koji se izgubio u Indiji, našao novu udomiteljsku obitelj u Australiji, ali želja i ljubav za rodnom kućom ipak su bili jači te je krenuo u mukotrpnu potragu za majkom i braćom. Film je izazvao snažne emocije kod učenika i iako traje 118 minuta činilo se kao da je to vrijeme proletjelo. U kazalište su prvi puta sa svojim razredom i učiteljicama išli prvašići. Posjetili su Kazalište „Trešnja“ i gledali predstavu „Crvenkapica“ koja ih je oduševila. Kako je rekla učenica Ela: „Bilo je zanimljivije nego što sam očekivala.“ Početkom proljeća, 27.ožujka u  Kazalište „Žar ptica“

Otišli su učenici drugih razreda kako bi pogledali predstavu „Pinokio“ i usporedili ju s lektirom koju su netom prije čitali. Ostali su podijeljenih mišljenja kad su se trebali odlučiti između predstave i romana. U mjesecu travnju Cinestar Arena pohodili su učenici petih i osmih razreda. Petaši su gledali Uzbunu na Zelenom Vrhu i tako još jednom potvrdili uspješnost tog velikog kino hita dok su osmaši za svoj posljednji odlazak u kino u osnovnoj školi odabrali film „Srednja škola…“

 

Početkom travnja učenici su krenuli i na terenske nastave.

Takav je oblik nastave uvijek zanimljiv prije svega jer se odvija izvan školske zgrade, a onda i zbog toga što učenici obilaze raznolika mjesta i uključeni su u šarolike sadržaje što pridonosi širenju njihove opće kulture. Prilikom planiranja terenskih nastava, nastoji se udovoljiti dobi i uzrastu učenika, ali i povezati terensku nastavu sa sadržajima predviđenim nastavnim planom. Niži razredi uglavnom obilaze prirodne i kulturne znamenitosti Zaprešića i okolice (Dvorac Lužnica, Nove Dvore, policijsku postaju Zaprešić, Muzej Brdovec, a ove je godine 2.c razred sa svojom učiteljicom posjetio Tvornicu kišobrana u Zaprešiću dok su učenici trećih razreda tijekom svibnja odlazili u razgled tvornice „Cedevita“ u Zagreb.)

Viši su razredi obilazili uglavnom kulturne ustanove Grada Zagreba. Petaši su u svibnju posjetili Ščitarjevo, arheološki park gdje su uživali u radionicama koje su za njih pripremili, a oni su se pripremili i prije polaska pročitavši roman Hrvoja Horvata „Frka u Ščitarjevu“. Šesti su razredi obišli Botanički vrt i Arheološki muzej, a posebno su se veselili vožnji vlakom. Početkom su travnja sedmaši posjetili Tehnički muzej i Muzej sporta „Dražen Petrović“ i komentirali kako im je to bila najbolja terenska nastava ikad. Moramo spomenuti ovdje kako je škola na poklon u Muzeju dobila košarkašku loptu i plakat Dražena Petrovića koji su izloženi u prostoru školske knjižnice.

Od 6.-11-travnja, već je tradicionalno organiziran odlazak u Mađarsku učenika koji pohađaju izbornu nastavu njemačkog jezika, a u svibnju su učenici s prof. Malenica-Stažić posjetili i Graz. I ove su nastavne godine naši sedmaši uživali u višednevnoj ekskurziji – popularnom maturalcu, sa svojim su razrednicima posjetili Zaostrog i Dubrovnik u razdoblju od 7 do 10.lipnja. Jednodnevni izlet za učenike ostalih razreda održao se 9.lipnja, jedino su učenici prvih razreda Grad mladih posjetili 12.lipnja.

 

Važno je napomenuti kako su učenici tijekom cijele školske godine sudjelovali na raznim kulturnim, likovnim i literarnim natječajima, a iznimno je dobra suradnja s Gradskom knjižnicom Ante Kovačića u Zaprešiću s kojom od iduće školske godine započinjemo i novi projekt „Sat lektire u Gradskoj knjižnici“. Već tradicionalno, šestu godinu zaredom, sudjelovali smo i u projektu Wiki-Dveri koji organizira Gradska knjižnica uz potporu Zagrebačke županije i predstavili se sa slikovnicom „Soba za mučenje“ nastaloj na temelju usmene priče iz dvorca Lužnica.

Premalo je vremena i nastavna godina zaista brzo proleti uz sva događanja i javna i kulturna, stoga stavljamo točku na 2016./2017. godinu, ali se veselimo jeseni kad krećemo sve iznova.

 

 [više]

KULTURNA I JAVNA DJELATNOST U PRVOM POLUGODIŠTU ŠK.GOD. 2016./2017.

Autor: Jelena Matučec, 20. 12. 2016. 15:37

Početak je rujna donio novu školsku godinu, a s njome i nove terenske nastave i posjete kinu i kazalištu. Krenuli smo vrlo brzo! Jesen je počela lijepim i sunčanim vremenom što je samo doprinijelo uživanju na terenskim nastavama….

21. su rujna učenici šestih razreda posjetili Gornju Stubicu i nezaobilaznu Gupčevu lipu te Muzej seljačkih buna. Svidio im se „povratak“ u 16.stoljeće, vrijeme luka i strijele, Matije Gupca te kraljevskih obitelji.

Obišli su i svetište i crkvu u Mariji Bistrici.

Sedmaši su 28.rujna otputovali u Samobor i Grgosovu špilju. Uživali su u ljepotama tog pitoresknog grada te se osladili nezaobilazni kremšnitama. Nakupljene su kalorije izgubili šetnjom i obilaskom špilje.

 Već idućeg dana, 29.rujna, učenici petih razreda posjetili su Muzej Neandertalaca i Trški Vrh. Naravno, obišli su i Muzej Ljudevita Gaja u Krapini uz stručno vodstvo, ponosni što njihova škola nosi ime toga slavnog ilirca i preporoditelja.

U rodni kraj Nikole Tesle, Liku, zaputili su se osmaši 4.listopada sa svojim razrednicama uz pratnju prof.fizike i kemije. Posjetili su rodnu kuću Nikole Tesle, a zatim Samograd. Dovoljno je samo reći da su komentari bili i više nego pozitivni, čak da je to bila najbolja terenska nastava na kojoj su bili.

12. i 14.listopada, podijeljeni u dvije skupine, na terensku su nastavu krenuli učenici drugih razreda. Odabrali su posjet Repro Eko gospodarstvu u okolici Jasrebarskog. Igra na otvorenom, učenje starih običaja, branje kukuruza te uživanje u zdravoj organskoj hrani učinili su ovu terensku nastavu uspješnom.

U obilasku grada Zagreba, njegovih kulturnih i povijesnih znamenitosti bili su četvrtaši u pratnji učiteljica i učitelja Marija, 26.listopada.

 

Posjete kazalištima u novoj su nastavnoj godini započeli učenici trećih razreda sa svojim učiteljicama i učiteljem zaputivši se u Žar Pticu. 27.listopada to ih je kazalište ugostilo s predstavom Dnevnik Pauline P. Sat vremena smijeha, glazbe i vesele glume učinili su još zanimljivijom i lektiru koju su učenici predstavom lakše doživjeli.

17.studenog u predstavi „Eko,Eko“ uživali su učenici četvrtih razreda. Kazalište „Trešnja“ je zaista vrhunski postavilo predstavu prema omiljenom romanu. Djeca su oduševljena glazbom i projekcijama planeta te glumcima. Gromoglasan se pljesak orio dvoranom na kraju predstave što je bila velika nagrada glumcima.

Kino sezonu u novoj su školskoj godini otvorili učenici šestih razreda odabravši film „Dom za čudnovatu djecu gospođice Peregrine“ u Cinestaru „Avenue Mall“. Film je snimljem prema istoimenoj knjizi koja je jedan od pet najčitanijih naslova ove godine među djecom. Oduševljeni izrazi lica naših šestaša te uzbudljivi događaji, potvrdili su da ni film ne zaostaje puno za romanom.

Posebno nas veseli što smo ponovno ove godine posjetili kazalište „Mala scena“,  28.studenog koje je ugostilo učenike petih razreda prikazavši im predstavu „Sportski život Letećeg Martina“ prema istoimenom romanu Dubravka Jelačića Bužimskog. Petaši su uživali u transformacijama likova, napetoj radnji i doživljajima dječaka Martina koji je imao neobične sposobnosti.

5. su prosinca učenici sedmih i  osmih razreda odlučili podržati svoje prijatelje, mlade glumce, polaznike Dramske grupe pri Pučkom učilištu u Zaprešiću, pogledavši predstavu „Roditelji ovo-ono“. U predstavi glume učenici sedmih i osmih razreda i to je samo doprinijelo interesu za predstavu koja prikazuje uvijek zanimljiv i poseban odnos roditelja i tinejđera.

2016.godinu završili su naši drugašići koji su u Cinestaru „Arena“ pogledali najnoviji animirani film „Vaiana“ u 3D projekciji. Pustolovine hrabre Vaiane oduševile su mališane, a uz kokice i 3D naočale doživljaj je bio potpun.

 

Osim posjeta kinima i kazalištima, knjižnica je i ovo polugodište bila mjesto različitih događanja, posjeta i druženja.

Ponosno ističemo kako smo ove školske godine započeli rad na projektu „Čitajmo zajedno“ za učenike drugih razreda u suradnji sa školskom edukacijskom rehabilitatoricom Enom Šifner Vukomanović i školskom knjižničarkom. 

Grupa Mladih knjižničara ove godine broji samo djevojke, učenice petih razreda koje su bile iznimno aktivne od rujna. Rješavale su Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2016. i pobjednicom je proglašena Andrea Brzica iz 5.d razreda. Na izvlačenju je naša Andrea osvojila drugu nagradu žirija koja joj je uručena u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu.

Mlade su knjižničarke posjetile i sajam knjiga „Interliber“, 11.11.2016.godine gdje su ,zajedno sa školskom knjižničarkom, odabrale nove naslove za knjižnicu.

8. je studenog 2016.godine u školskoj knjižnici održan prvi sastanak Volonterske grupe u kojoj sudjeluju učenici svih razreda, a provodi se u organizaciji Centra za mlade iz Zaprešića. Projekt u školi provode edukacijska rehabilitatorica Ena Šifner Vukomanović i učiteljica razredne nastave Martina Velikov.

Prvašići su 1.prosinca uživali u lutkarskom igrokazu rado viđene gošće Jadranke Čunčić-Bandov. Predvorje je škole odzvanjalo smijehom i veselim dječjim glasovima, a neki su se od njih i sami okušali u glumi na pozornici. Velikim su pljeskom nagradili gošću, a književni je susret završio dijeljenjem autograma književnice.

Cijelo su prvo polugodište učenici prvih razreda svakodnevno knjižničarki donosili svoje crteže koji se nalaze na najomiljenijem mjestu u knjižnici, a to je zid za dječje radove „Čitamo i maštamo“. Uz puno smo smijeha, truda i rada priveli kraju ovo polugodište, ali i kalendarsku godinu i već jedva čekamo iduću zato što smo puni ideja, mašte, kreativnosti.

 

 

 [više]

KULTURNA I JAVNA DJELATNOST U DRUGOM POLUGODIŠTU ŠK.GOD.2015./2016.

Autor: Jelena Matučec, 6. 6. 2016. 10:02

I u 2016. smo godini nastavili  s već uobičajenim   kulturno – edukativnim „avanturama“ obilazeći kazališta i kina naše metropole.

Učenici sedmih razreda posjetili su kazalište „Trešnja“, 3.veljače 2016. kojem se uvijek, kao škola, rado vraćamo. Gledali su predstavu „Ana Frank“ u režiji Jakova Sedlara. Iako je riječ o potresnoj sudbini djevojčice Ane, naši su sedmaši pažljivo i zainteresirano pratili predstavu u kojoj glumi samo jedan lik, ali su istovremeno mogli pratiti projekcije stvarnih događaja Drugog svjetskog rata koji prate nesretnu sudbinu Židova.

Naši su drugašići 10.veljače u kazalištu „Trešnja“ uživali gledajući predstavu „Crvenkapica“ u novom aranžmanu redateljice Ivane Čoh Šverko. Crvenkapica je u ovoj priči ispala jako naporna i znatiželjna djevojčica koja stalno ispituje o svemu i svačemu pa tako na kraju Vuk biva kažnjen i to na način da je do kraja života osuđen odgovarati na Crvenkapičina pitanja. Učenici su oduševljeno pratili predstavu, uživali u glazbenim dijelovima i puni se pozitivnih dojmova vratili kući.

„Predstava mi se jako svidjela iako sam mislila da sam malo prestara za nju.“

 „Više mi se svidjela predstava, nego knjiga.“

„Najviše me se dojmila baka Silva jer je odlična gimnastičarka i ima odlične pokrete.“

„Bilo mi je jako zanimljivo jer su u priču o Crvenkapici dodali likove Ivice i Marice.“

Učenici šestih razreda 8. su ožujka gostovali u Cinestaru „Arena“ , a za taj su posjet odabrali dokumentarni film „Oceanski svijet“ u 3D formatu prikazivanja. Nevjerojatna priča o putovanjima morske kornjače oceanima nikoga nije ostavila ravnodušnim. Zahvaljujući čarima 3D tehnologije, učenici su se osjećali kao da rone od australskog Velikog koraljnog grebena do pjeskovitog rodilišta morske kornjače.

Prvi su puta ove školske godine zajedno u kino otišli i učenici prvih razreda sa svojim učiteljicama te učiteljicama iz produženog boravka. S oduševljenjem su gledali animirani film „Medo sa sjevera“. Uživali su u avanturama veselog i mudrog bijelog medvjeda i bili pozitivno iznenađeni filmom.

Cinestar „Arena“ ugostio je 30.ožujka učenike trećih razreda koji su uživali gledajući film „Konferencija životinja“ u 3D formatu. Film je nastao prema istoimenoj knjizi E.Kestnera, a poruka filma i knjige je ista: „Volite svoju djecu!“ Životinje sazivaju konferenciju svih životinja kako bi pokušali spriječiti ratove, siromaštvo i laž na Zemlji. Film je nastao 2010.godine, ali i dalje svojom snažnom poukom i zanimljivom radnjom osvaja najmlađe gledatelje.

Učenici četvrtih razreda u utorak 19.travnja krenuli su na terensku nastavu u Zagreb u sklopu koje su posjetili i Kino „Europa“, najstarije kino u Zagrebu. Tamo su pogledali dječji igrani film „Odball“ koji govori o posebnom odnosu čovjeka i psa. Učenike je oduševio sam izgled kina koji je u kontrastu sa suvremenim izgledom kina kakvo oni poznaju. Film je samo upotpunio pozitivan doživljaj tako da su dojmovi naših četvrtaša bili više nego pozitivni. Cijelu je terensku nastavu posebnom učinilo i putovanje vlakom.

Naši su osmaši 26.travnja posjetili Muzej suvremene umjetnosti i u Cinestaru „Avenue Mall“ pogledali premijernu izvedbu filma „Edie, zvan Orao.“ Iznimna sportska istinita priča o usponu skijaškog skakača ostavila je naše učenike bez teksta, a neki se nisi sramili ni zaplakati na kraju.

U srijedu 27.travnja u Zagreb su se uputili i učenici petih razreda sa svojim razrednicima. Ugostilo ih je Gradsko kazalište „Žar ptica“ s predstavom „Mrvice iz dnevnog boravka.“ Predstava im je bila „šlag na tortu“ pošto su već pročitali istoimenu knjigu Sanje Pilić pa su lakše pratili radnju. Gromoglasnim su pljeskom nagradili glumce za izvrsnu izvedbu.

Naši učenici svake godine sudjeluju u terenskoj nastavi koju organizira profesorica njemačkog jezika Gordana Malenica Stažić, posjet Grazu i Beču. Ove se godine to putovanje održalo od 5.- 7.svibnja, a na njemu je sudjelovalo ukupno 45 učenika od petog do osmog razreda koji pohađaju izbornu nastavu njemačkog jezika.  Puni oduševljenja, učenici su prepričavali doživljaje s puta. Sve su počastili poznatim Mozart kuglama tako da smo svi osjetili, barem malo, duh Beča.

3.su lipnja učenici svih razreda sa svojim razrednicima i učiteljima putovali na jednodnevni izlet na destinacije koje su odabrali. Sunčan dan i međusobno druženje doprinijeli su izvrsnoj atmosferi i pozitivnim dojmovima.

 [više]

KULTURNA I JAVNA DJELATNOST U PRVOM POLUGODIŠTU ŠK.GOD.2015./2016.

Autor: Kristina Jovanović, 16. 12. 2015. 13:15

Kulturna je djelatnost sastavni dio školovanja svakog učenika pa su tako i naši učenici i ove školske godine nastavili s već uobičajenim posjetima kinu i kazalištu.

Prve je razrede svojim posjetom razveselila poznata dječja književnica i autorica mnogih igrokaza, Jadranka Čunčić -Bandov. U 45 je minuta maloj publici pokazala svoju izvrsnost izvođenja igrokaza kao i pravljenja lutaka od različitih, ali sasvim običnih predmeta. Djeca su uživala u dogodovštinama likova poput klauna koji ima dugačko ime, slona, krokodila, ali su se neki od njih i sami okušali u glumi. Smijeh i zadovoljstvo naših najmlađih učenika dovoljan su razlog da gospođu Čunčić- Bandov ponovno ugostimo u školi.

 

Drugi su razredi sa svojim učiteljima posjetili kino Cinestar Avenue Mall gdje su gledali animirani film Ups! Noa je otišao. Uživali su u 87 minuta napetosti i druženja animiranih likova, životinja koje se nisu uspjele ukrcati na Noinu arku pa su same nastojale preživjeti potop.

Kazalište Žar Ptica ugostilo je učenike trećih i četvrtih razreda. 27.studenog su učenici trećih razreda gledali predstavu Dnevnik Pauline P, dok su 4.prosinca u predstavi Čudnovate zgode šegrta Hlapića uživali naši četvrtaši. Učenici su bili puni pozitivnih kritika nakon predstava, a poseban je doživljaj bio i uspoređivanje predstave i istoimenih knjiga koje su prethodno pročitali za lektiru.

Igrani pustolovni film Mali genijalac gledali su petaši sa svojim razrednicima u kinu Cinestar Arena. Napetost, pustolovine jednog malog intelektualca, izvrsna glazbena podloga i maštovita priča kvalitete su ovog filma koje su oduševile učenike.

Šesti su razredi posjetili Kazalište Trešnju i gledali predstavu Ne, Prijatelj u režiji Saše i Živka Anočića. Predstava govori o toleranciji i prijateljstvu dvojice (ne) prijatelja, vojnika na suprotnim stranama  koje je zbližila nesreća.

Kino Cinestar Arena posjetili su sedmaši i gledali film Krive su zvijezde, romantična priča o dvoje mladih bolesnih ljudi koji su pronašli jedno drugo u posljednjim danima života. Priča je izuzetno dirnula učenike, a neki se nisu sramili na kraju pustiti i suzu.

Osmi su razredi s razrednicima gledali  večernju predstavu u Satiričkom kazalištu Kerempuh, Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja prema istoimenoj drami Ive Brešana. Učenici su uživali u 100 minuta smijeha, izvanredne glume i scene, a pozitivni komentari nakon predstave samo su  to potvrdili.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Pristup e-Dnevniku

Digitalni školski list

Okvirni vremenik

Školski kurikulum
Informacije

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Korisni linkovi
Sigurnost djece

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Ljudevita Gaja Zaprešić / Ljudevita Gaja 2, HR-10290 Zaprešić / os-ljudevita-gaja-zapresic.skole.hr / ured@os-ljudevita-gaja-zapresic.skole.hr
preskoči na navigaciju