preskoči na sadržaj

Osnovna škola Ljudevita Gaja Zaprešić

 

GRAĐA LAGANA ZA ČITANJE

Autor: Jelena Matučec, 3. 12. 2018. 10:44

 

Ponosno objavljujemo da se naša nova polica u knjižnici "Građa lagana za čitanje" počela puniti novim naslovima lektire prilagođene za čitanje. Najviše je naslova Zaklade Čujem, vjerujem, vidim koja je pokrenula projekt prilagodbe obavezne lektire za osnovnu školu za učenike s disleksijom (od 1. do 4. razreda).

Prilagodba se temelji na međunarodnim Smjernicama za građu laganu za čitanje, a ona uključuje prilagodbu konstrukcije rečenice, izbor i poredak riječi u rečenici, veličinu fonta slova i vizualno isticanje važnih riječi.

Fond je izgrađen u suradnju školske edukacijske rehabilitatorice i školske knjižničarke.

 [više]

NOVI NASTAVCI GREGOVOG DNEVNIKA I KAPETANA GAĆEŠE

Autor: Jelena Matučec, 21. 11. 2018. 09:15

 

Interliber je završio, a mi se možemo pohvaliti zaista dobrim „ulovom“ novih naslova.

Po prošlogodišnjoj je statistici posudbe knjiga najposuđeniji naslov bio „Kapetan Gaćeša“ pa smo dočekali s nestrpljenjem posljednja dva nastavka i odmah upotpunili mjesto na policama, a ništa manje nije zanimljiv ni uvijek rado tražen „Gregov dnevnik“ čija smo dva posljednja dijela također kupili. Kako smo prošle nastavne godine „oborili rekord“ u gledanju filma „Čudo“ tako smo odlučili kupiti i istoimeni književni predložak, ali i njegov nastavak „Auggie i ja“. Novi naslovi tako spremni čekaju svoje čitače!

 [više]

KNJIŽEVNI SUSRET S JADRANKOM ČUNČIĆ- BANDOV

Autor: Jelena Matučec, 20. 11. 2018. 12:29

U srijedu 14. studenog 2018. naša nas je dugogodišnja prijateljica Jadranka Čunčić- Bandov ponovno posjetila i razveselila. Učenicima prvih razreda izvela je lutkarsku predstavu u kojoj su i oni sami imali priliku glumiti, vidjeti neke od igrokaza i nasmijati se. Naučili su kako se i od čega rade lutke te kako izgleda lutkarska predstava. Učenici su se razveselili dolasku književnice te su se opustili, nasmijali i uživali.

                                                                                                                    Sara Čović, 5.d

 [više]

POČINJE 41. INTERLIBER.....

Autor: Jelena Matučec, 12. 11. 2018. 10:18

DOČEKALI SMO I 41. SAJAM KNJIGA I UČILA „INTERLIBER“ koji svoja vrata posjetiteljima otvara sutra 13. studenog i traje sve do nedjelje 18. studenog 2018. Naravno da su naši popisi knjiga već spremni i jedva čekamo četvrtak 15. studenog kad će Mlade knjižničarke zajedno s knjižničarkom prvo posjetiti Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu i sudjelovati na Završnoj svečanosti Nacionalnog kviza za poticanje čitanja 2018. te razgledati izložbu Hrvatska glagoljica u predvorju NSK. Nakon toga idemo na Velesajam gdje više od 300 izlagača iz zemlje i Europe izlaže nove i stare naslove knjiga i multimedije na svima nam poznatom Interliberu. Uvijek je to dobra prilika za razgledati nove naslove knjiga i upotpuniti fond školske knjižnice.

 [više]

„Stare lektire u novome ruhu“ – eLektire

Autor: Jelena Matučec, 7. 11. 2018. 10:16

 eLektire

Dragi učenici, cijenjeni roditelji,

obavještavamo vas da je CARNET-ov portal eLektire unaprijedio svoj sadržaj. Portal eLektire već punih devet godina učenicima osnovnih i srednjih škola omogućuje jednostavan, brz i praktičan pristup školskoj lektiri, no to nije sve. Naime, u kolovozu ove godine u okviru projekta "e-Škole: Uspostava sustava razvoja digitalno zrelih škola (pilot projekt)" na portalu je objavljeno i 40 novih e-lektira, dok su 32 postojeće obogaćene dodatnim sadržajima. Preporučamo korištenje portala upravo zbog niza audiovizualnih sadržaja koji svakako obogaćuju doživljaj djela i šire vidike čitatelja. Uz to, ove nove lektire obogaćene su i prijevodom multimedije na hrvatski znakovni jezik te su dostupne u Brailleovom digitalnom formatu što učenicima s teškoćama olakšava čitanje i razumijevanje književnog djela, kao i dodatnih sadržaja. Portal je besplatan i dostupan svima, prilagođen svim uređajima (mobitel, tablet, laptop, stolno računalo), a učenici i roditelji mogu se prijaviti Carnetovom lozinkom i korisničkim imenom koji koriste za pristup e dnevniku. Za sve dodatne informacije i potrebnu pomoć možete se obratiti školskoj knjižničarki.

 [više]

MJESEC HRVATSKE KNJIGE (15. listopada – 15. studenog)

Autor: Jelena Matučec, 12. 10. 2018. 09:38

 

Već tradicionalno, 15. listopada počinje Mjesec hrvatske knjige koji traje do 15. studenog i prepun je kulturnih i književnih događanja, a sve s ciljem promoviranja važnosti čitanja, pisanja i knjige općenito. Ovogodišnja je nit vodilja „baština“ pošto je Europska komisija proglasila 2018. Europskom godinom kulturne baštine. I mi ćemo u školskoj knjižnici kroz različite aktivnosti obilježiti ovu manifestaciju. Mlade se knjižničarke već spremaju za rješavanje Nacionalnog kviza za poticanje čitanja i pažljivo čitaju zadane romane kako bi kroz krilaticu „Do baštine na krilima mašte“ što bolje riješile kviz do kraja listopada i sudjelovale na završnoj svečanosti u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Od 13. do 18. studenog posjetit ćemo i „Interliber“, Međunarodni sajam knjiga i učila te nabaviti nove naslove za našu knjižnicu. Mlade su  knjižničarke  dobile ideju napraviti neku vrstu poučne i informativne izložbe u knjižnici na način da na stolove postave tekst i fotografije najvećih knjižnica na svijetu i Nacionalne knjižnice u Zagrebu. 11. se studenog obilježava Dan hrvatskih knjižnica pa ćemo tom prilikom osvijestiti važnost čitanja od najmlađih dana čitajući u prvim i drugim razredima produženog boravka u tzv. jednodnevnoj akciji čitanja.

Organizirali smo i književni susret za naše prvašiće koje će 14. studenog posjetiti i uveseliti svojim igrokazima i lutkama poznata i uvijek rado viđena književnica Jadranka Čunčić Bandov, a 24. listopada, u suradnji s Gradskom knjižnicom u Zaprešiću, za učenike je nižih razreda upriličen susret sa Sanjom Polak, autoricom popularnog književnog lika Pauline P.

 U Mjesecu hrvatske knjige gotovo svi razredi posjetit će odabrana kazališta i uživati u predstavama, a isto tako će se provoditi satovi lektire u školskoj knjižnici po dogovoru s učiteljima. Planiramo ,u suradnji s učiteljicama hrvatskog jezika, napraviti malu radionicu s naglaskom na baštinu zaprešićkog kraja uz pomoć i doprinos učiteljice likovne kulture.

Događaja nam ne manjka, volje imamo i otvaramo još jedan Mjesec hrvatske knjige!

 [više]

NACIONALNI KVIZ ZA POTICANJE ČITANJA 2018

Autor: Jelena Matučec, 5. 9. 2018. 09:14

Početkom nove školske i nastavne godine tradicionalno se održava Nacionalni kviz za poticanje čitanja, natjecanje za mlade čitatelje. Provodi se u okviru Mjeseca hrvatske knjige  koji se obilježava od 15. listopada do 15. studenog.  I ove smo se godine odlučili sudjelovati te smo već naručili knjige za mlade čitateljice koje su jedva dočekale ovu manifestaciju. Ovogodišnja je tema kviza „ Do baštine na krilima mašte“, a zadane su sljedeće knjige:

        
 

Organizator su kviza Knjižnice grada Zagreba, a Nacionalni kviz za poticanje čitanja  provodi se on line u narodnim i školskim knjižnicama diljem Hrvatske a putem knjižnica, škola i kulturnih društava i u dijaspori.

Veselimo se novim izazovima i pustolovinama kroz čitanje novih romana.

 [više]

Arhiva naših vijesti   
 Aktivnosti u knjižnici i korisne informacije

 

 

 

 

 


Pristup e-Dnevniku

Digitalni školski list

Okvirni vremenik

Školski kurikulum
Informacije

Tražilica


Napredno pretraživanje
Traži
Korisni linkovi
Sigurnost djece

 

CMS za škole logo
Osnovna škola Ljudevita Gaja Zaprešić / Ljudevita Gaja 2, HR-10290 Zaprešić / os-ljudevita-gaja-zapresic.skole.hr / ured@os-ljudevita-gaja-zapresic.skole.hr
preskoči na navigaciju